Sosyal Medya

Coğrafyamız

Sisi’nin ekseni kaydı

Mısır cunta lideri Sisi, ülkesinin geleneksel itttifak ilişkilerini zorlayarak tarımdan nükleer enerjiye, terörle mücadeleden Suriye’deki krize kadar tüm sorunların çözümünü Kremlin’in kapısında arıyor.



Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ve Mısır cunta lideri Abdülfettah es-Sisi Rusya'nın baÅŸkenti Moskova'da görüÅŸtü. Kremlin Sarayı'nda gerçekleÅŸen görüÅŸmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuÅŸan Putin, “Mısır ile Avrasya Ekonomik BirliÄŸi arasında serbest ticaret bölgesi oluÅŸturulması ve karşılıklı ticarette iki ülke para biriminin kullanılması gibi adımları deÄŸerlendirdik" dedi. Rusya ve Mısır arasındaki en büyük projenin Mısır'da inÅŸa edilmesi planlanan nükleer santral olduÄŸunu ifade eden Putin, iki ülke uzmanlarının proje üzerindeki çalışmalarının sonuna yaklaÅŸtığı bilgisini paylaÅŸtı.

ORTADOÄžU'DA ORTAK CEPHE

Putin, ticari iliÅŸkilerde tarımın önemli yer tuttuÄŸunu aktarırken, Mısırlı firmaların yaptırımlar ve gıda ambargosu nedeniyle Rusya pazarında oluÅŸan açığı iyi deÄŸerlendirdiÄŸini ve Mısır'dan tarım ürünü ihracatının yüzde 8 arttığını söyledi. Uluslararası terörizmle mücadelede Mısır yönetimiyle hemfikir olduklarını belirten Putin, terör örgütü IŞİD'le mücadele için Suriye dahil bölgenin önde gelen ülkeleri ve uluslararası güçlerin katılımıyla ortak cephe oluÅŸturulması fikrinin Sisi'den destek gördüÄŸünü söyledi. Cunta lideri Sisi de görüÅŸmede, ekonomik, ticari ve yatırım alanlarındaki iÅŸbirliÄŸini artırma kararı aldıklarını söyledi.

SURÄ°YE'DE RUSLAR Ä°LE HEMFÄ°KÄ°R

Sisi, “Ä°ki ülke arasında iÅŸbirliÄŸi mekanizmalarını geliÅŸtirdik. Stratejik iÅŸbirliÄŸi ve sıkı iliÅŸkilerimizin gelecekte de güçlenerek devam etmesini umut ediyorum" dedi. Barışçıl nükleer enerjinin kullanılması konusunda Rusya ile iÅŸbirliÄŸine ve Rus tecrübesinin kullanılmasına büyük önem verdiklerini ifade eden Sisi, Rusya'nın “Mısır halkının geleceÄŸiyle ilgili seçim yaptığı dönemde", takındığı ılımlı tutumdan dolayı Putin'e teÅŸekkür etti. Sisi, uluslararası sorunların çözümü konusunda Rusya ile hemfikir olmaktan memnuniyet duyduÄŸunu belirterek, “Suriye krizinin, Cenevre mutabakatı gereÄŸi barışçıl yollarla çözülmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Seyahat özgürlüÄŸünü de budadı

Mısır cuntası, aralarında Malezya, Ürdün ve Güney Afrika'nın bulunduÄŸu 9 ülkeye seyahat kısıtlaması getirdi. Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Yemen, Ä°srail, Ürdün, Malezya, Güney Kore, Gine, Endonezya, Tayland ve Güney Afrika'ya seyahat kısıtlaması getirildiÄŸi belirtildi. Bu ülkelere gidecek 18-45 yaÅŸ aralığındaki vatandaÅŸların seyahatten önce emniyetten onay alması gerektiÄŸi aktarılan açıklamada, “Bu karar, aranan kiÅŸilerin, kaçmasının önüne geçmek için alındı" ifadesine yer verildi. Temmuz 2013'te askeri darbeyle yönetimin deÄŸiÅŸtiÄŸi Mısır, geçen yıl Türkiye, Katar, Lübnan, Irak, Suriye, Libya ve Sudan'a seyahat edecek 18-40 yaÅŸ aralığındaki kiÅŸilere yönelik benzer kısıtlamalar getirmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.